blog “Er was eens… een bevalling…” 1/3

 

Het fundament van het initiatief om dit programma aan te bieden komt voort uit mijn eigen bevallingen. Deze waren alles behalve rustig. Ik was bij elke geboorte onzeker, wist niet wat mij te wachten stond en had elke keer weer veel erg veel pijn. Zoveel pijn dat mij veel is ontgaan. En al helemaal omdat een oud-tante tegen mij had gezegd: “Wanneer je denkt dat je dood gaat, komt je baby”. De bevalling was dus niet echt iets om naar uit te kijken want ik wilde alles behalve “bijna dood” gaan.

Tijdens mijn eigen zwangerschappen realiseerde ik mij ook dat er veel (on)zichtbare factoren van belang zijn. Mijn gemoedstoestand vormde daarbij de basis. Sommige van die factoren kun je sturen, anderen niet. Waar je wel controle over hebt (realiseerde ik mij later) is de wijze waarop jij ervaart. Jij bepaalt de intensiteit, kwantiteit en kwaliteit. Hypnotherapie is daarvoor een belangrijke schakel.

Als je zwanger bent gebeurt er een hoop met je lichaam én geest. Sommige vrouwen hebben last van misselijkheid, anderen spugen elke ochtend nog net hun darmen niet uit, anderen zijn huilerig en nog veel meer. Anderen zijn angstig en maken zich zorgen dat er iets met hun kindje gebeurt. Dan hebben we ook nog de baby’s die zich onverwachts aankondigen, waardoor er wellicht veel emotionele onrust ontstaat bij de mama, eigenlijk teveel om een zorgeloze zwangerschap in rust en zelfvertrouwen te kunnen uitdragen.

Hoe fijn is het dat je kunt leren om een zodanige controle over je lichaam en geest te krijgen dat je bepaalde processen kunt sturen. Dat je leert om je eigen pijn te beheersen, om midden in die pijn jezelf te ontspannen alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Hoe fijn zal het zijn voor je ongeboren kind als het weet dat zijn/haar komst een vloeiend natuurlijk proces is zonder pijn en stress.

Wil je hier meer over weten of een afspraak maken? Vul het contactformulier en je hoort snel van mij.